One Breath: Freediving, Death, and the Quest to Shatter Human Limits

A manapság oly népszerű szabadtüdős merülés egy csodálatos, ámde veszélyes sport. A One Breath című könyv Adam Skolnick-tól Nicholas Mevoli, Amerika egyik legnagyszerűbb szabadtüdős búvárának történetét mutatja be. Nick példátlan teljesítményével és különleges személyiségével mindig is kitűnt mind sporttársai, mind hétköznapi barátai és ismerősei közül. A fiatal, tehetséges fiú rekordot rekordra halmozott, mígnem a sportág egyik legrangosabb versenyén, a Vertical Blue-n életét vesztette 2013-ban.

Szerző: Adam Skolnick
Terjedelem: 336 oldal
Kiadás éve: 2017

Manual of Freediving: Underwater on a Single Breath

A híres olasz világbajnok, Umberto Pelizzari kötete a sportág alapművének tekinthető, melyet minden szabadtüdős merülés iránt érdeklődőnek ajánlott beszereznie. A legújabb, frissített és bővített kiadás, melyet az olaszországi Szabadtüdős Búvárok Szövetségének igazgatójával, Stefano Tovaglierával közösen írtak, részletesen bemutatja az egy levegővel való mélybe merülés minden csínját-bínját. Bár a kötet nem minősül tananyagnak és nem helyettesít hivatalos képzést, de részletességéből és kidolgozottságából adódóan olyan magas-szintű ismereteket nyújt, melyek nélkülözhetetlenek a biztonságos és élvezetes szabadtüdős merülésekhez.

Szerző: Umberto Pelizzari
Terjedelem: 480 oldal
Kiadás éve: 2016

The Oxygen Advantage

Tudja Ön hogyan kell helyesen lélegezni? Tudja, hogy a megfelelő légzéstechnika elsajátítása jelentősen javítja fizikai és mentális egészségünket? Az Oxygen Advantage olyan professzionális, olimpiai bajnokok és élsportolók által is alkalmazott légzéstechnikákat mutat be, melyeket mindenki, legyen akár hétköznapi egészségtudatos személy vagy sportteljesítményét javítani kívánó futó, biciklista, esetleg szabadtüdős búvár sikerrel alkalmazhat.

Szerző: Patrick McKeown
Terjedelem: 368 oldal
Kiadás éve: 2016

Longer and Deeper: cross training for freediving and spearfishing

A biztonságos szabadtüdős merülések alapja a megfelelő fizikai és mentális felkészültség. A Longer and Deeper, Cross Training gyakorlatokat bemutató könyv egy átfogó edzésprogramot mutat be szabadtüdős búvárok és szigonyos horgászok számára, hogy mélyebbre és hosszabb ideig merülhessenek. Az összetett gyakorlatsorok, melyek futók, súlyemelők és szabadtüdős búvárok leghatékonyabb edzéselemeit ötvözik, megtanítják az olvasót hogyan maradjon formában egész évben és fejlessze képességeit akkor is, amikor nincs lehetősége nyílt vízi edzésekre.

Szerző: Dr Jaap Verbaas
Terjedelem: 192 oldal
Kiadás éve: 2018

Underwater foraging – Freediving for food: An instructional guide to freediving, sustainable marine foraging and spearfishing

A szabadtüdős búvár oktató, Ian Donald átfogó könyve lépésenként tanítja meg az olvasónak a szabadtüdős merülés és szigonyos horgászat hogyanjait, fenntarthatósági szempontokat előtérbe helyezve. Az érdeklődő részletes leírást kap arról, hogy hogyan tudja magát fejleszteni a szabadtüdős merülésben hasznos felszerelés, relaxációs és edzés tippekkel kiegészítve Emelett megtanulhatja a szigonyozás alapjait is: nemcsak azt, hogy hogyan vadásszon a víz alatt etikus módon, hanem azt is, hogy mely tengeri növények, puhatestűek és rákok ehetők. Egy hasznos és érdekes olvasmány mindazoknak, akik szeretik és tisztelik az óceánt.

Szerző: Ian Donald
Terjedelem: 176 oldal
Kiadás éve: 2013